Lees meer informatie over NCHIV en de laatste ontwikkelingen bij SHM Lees online | Afmelden
Stichting HIV Monitoring nieuws
Herfst 2019
HIV Monitoring
NCHIV 2019: volledig programma spoedig online
 
We hebben een bijzonder programma opgesteld voor NCHIV 2019. Anthony Fauci (NIH/NIAID) zal de keynote speech verzorgen en er zijn plenaire lezingen van Karoline Aebi-Popp, Wafaa El-Sadr en Chloe Orkin.

De 12editie van NCHIV vindt plaats op woensdag 13 november 2019 in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam. U kunt zich registreren via onderstaande link of via de website van NCHIV
Het volledige programma zal deze week beschikbaar zijn. In de tussentijd kunt u meer te weten komen over twee van onze uitgenodigde sprekers in onderstaande interviews. 
Registreer voor NCHIV
 
'We bevinden ons op een keerpunt in de strijd tegen hiv'
Wafaa El-Sadr, gastspreker op het komende NCHIV congres, spreekt over haar werk in de Verenigde Staten en in Sub-Sahara Afrika en over haar passie om samen te werken met mensen die leven met hiv.
Lees meer
'Het is belangrijk om niet te veel achterover te leunen'
Tijdens NCHIV 2019 zal Chloe Orkin een plenaire lezing houden met de titel ART: a changing landschape. Lees meer over haar achtergrond en wat haar drijft om in het hiv-veld te werken.
Lees meer
 
Eerste centrum-specifieke rapporten beschikbaar
 
Na de overstap naar ons nieuwe data-invoersysteem, DataCapTree, heeft het datamanagementteam van SHM hard gewerkt om verschillende technologische innovaties te implementeren. 

De eerste fase is voltooid en de hiv-behandelteams in Nederland hebben vanaf nu toegang tot een aantal centrum-specifieke rapporten via het nieuwe rapportagestysteem van SHM. De komende maanden volgen meer rapporten.
Lees meer
 
SHM data in onderzoek
Virologische onderdrukking bij jong volwassenen met hiv die behandeld worden met cART, is in de loop der tijd verbeterd en is nu hetzelfde als bij oudere volwassenen, volgens onderzoek uitgevoerd door hiv-consulent Annouschka Weijsenfeld. 
Lees meer
Symposium HIV ageing
Op 15 oktober a.s. organiseert het AIGHD een wetenschappelijk symposium, Ageing with HIV: from pathogenesis to policy. Het gratis evenement wordt gehouden ter ere van Rosan van Zoest die op 16 oktober promoveert. Het proefschift van Rosan is hier te bekijken.
Lees meer
 
SHM terugkomdag voor dataverzamelaars
Onlangs kwamen onze dataverzamelaars samen voor hun jaarlijkse training.
Ze werden geïnformeerd over nieuwe projecten en de meest recente verbeteringen en mogelijkheden van het invoerprogramma DataCapTree. Aan bod kwamen ook nieuwe tools die zullen worden geïmplementeerd met betrekking tot de helpdesk, een essentiële back-up van knowhow en kennis die SHM biedt voor al haar dataverzamelaars.

Dr. Otto Visser, manager registratie van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) was uitgenodigd om een presentatie te geven over maligniteiten. Tijdens de middag konden de dataverzamelaars kiezen tussen verschillende workshops, betreffende maligniteiten, hepatitis C en zwangerschappen en hoe gegevens van complexe gevallen in DataCapTree kunnen worden geïntegreerd. Ook was er een quiz om de kennis te testen en te vergroten.
 
Recente publicaties

Effect estimates in randomized trials and observational studies: comparing apples with apples

Vergelijking van effectgroottes uit gerandomiseerde en observationele studies is vaak lastig. Dit komt doordat er behalve randomisatie ook andere verschillen zijn in opzet van de studie of in de analyse. HIV-CAUSAL en START beschrijven een procedure hoe studies zoveel mogelijk geharmoniseerd kunnen worden.
» https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31063192

Predictive performance of cardiovascular disease risk prediction algorithms in people living with HIV
De kans op cardiovasculaire ziekten bij mensen die leven met hiv, wordt bepaald met algoritmes die ontwikkeld zijn voor de algemene bevolking. Vier veel gebruikte algoritmes blijken allemaal redelijk goed te werken. Alle vier onderschatten ze echter de kans op cardiovasculaire ziekten in laag-risicogroepen.
» https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31045648

Incidence of hepatocellular carcinoma in HIV/HBV-coinfected patients on tenofovir therapy: Relevance for screening strategies
Onder ruim 3600 mensen die leven met hiv en hepatitis B, is gekeken naar het risico op levercelcarcinoom. Voor mensen zonder levercirrose die met tenofovirbehandeling beginnen voor hun 45ste, is de incidentie van levercelcarcinoom laag en blijft beneden de grenswaarde voor algemene screening.
» https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30965070
 

 
SHM
Meibergdreef 9
1105 AZ Amsterdam
020 566 41 72
hiv.monitoring@amc.uva.nl
Aanmelden
Afmelden
Met dank aan
Dorinda Bergsma, Wafaa El-Sadr, Catriona Ester, Anne de Jong, Chloe Orkin, Brid Peeck, Peter Reiss, Ard van Sighem, Yunka de Waart, Annouschka Weijsenfeld 
Copyright © 2019 Stichting HIV Monitoring, All rights reserved.